Едноцветни градове от цял свят

вторник, 21 август 2012 г.

Всички сме чували за най-колоритните градове, които фасади са многоцветни и шарени.Но има ли градове, където всички сгради са боядисани в един цвят? Разбира се, има, но те са много редки, което ги прави наистина уникални.

Júzcar, Испания
Júzcar е град в провинция Малага, част от автономната област Андалусия в Южна Испания.През пролетта на 2011г всички сгради, включително църквата и надгробните плочи са боядисани в синьо.Идеята е по идея на Sony Pictures в чест на премиерата на филма "Смърфовете".Интересен факт е и посещаемостта на града след пребоядисването.Само за шест месеца след като града е станал син, тук са дошли повече от 800 000 туристи, докато в предишни години броят им за година не е надвишавал 300.




Izamal, Мексико
Izamal е град в мексиканския щат Юкатан, на 72 км. източно от столицата на щата Мерида.Първото нещо, което ще забележите в Izamal е жълтия цвят.Тук всички къщи и сгради имат жълт цвят.


Джайпур, Индия
Наречен "розов град", Джайпур, столицата на пустинния щат Раджастан е един сюрреалистичен розов рай, където ще видите слонове, камили и крави да се разхождат покрай розови сгради.Градът е основан през 1722г. от "Sawai Je Sing II" и е кръстен на него.През 1863г. Джайпур придобива и своя изцяло нов "розов" облик.Столицата на Раджастан все още пази своето богато културно-историческо наследство, което е смесица от древност и съвремие.


Джодхпур, Индия
В средата на безплодната пустиня Тар ще намерите Джодхупур, известен още като синия град.Градът получава този прякор, защото всяка малка сграда и къща тук са боядисани в син цвят.


Collonges-la-Rouge, Франция
Collonges-la-Rouge се намира на 23км югоизточно от Brive в Лимузен.Този френски град е много атрактивен и много популярен сред посетителите на региона, като първото нещо което прави впечатление е червеният цвят.Да, тук всичко е червено.Градът е член на Les Plus Beaux, което е нещо като списък на най-красивите села във Франция.


Piódão, Португалия
Историческото село на Piódão се намира в наклона на планината "Сера".Къщите тук са построени изцяло от камък и дърво, което прави всяка една от тях кафява.


Ubrique, Испания
Има повече от 1500 бели градове в Испания и Ubrique е един от тях.Този град се намира в провинция Кадис, като според преброяването от 2005г., градът има население от 17 362 жители.


Chefchaoen, Мароко
Шефшауен е град в северозападната част на Мароко.Той е главен град на провинция със същото име и е известен със своите сини сгради.Древният град на Chefchaoen в Мароко служи за убежище за евреите по време на испанските завоевания през Средновековието.

0 коментара:

Публикуване на коментар